Företagar- och samhällsinformation

På Käringön finns många aktiva verksamheter och företag. Allt från hotell, affärer och restauranger till utbildningsföretag och fiskare. Samhällsinformation hittar du under fliken "föreningar" och då främst hos "samhällsföreningen Ö-rådet" och "Käringöns samfällighet" som förvaltar olika delar på ön (Simsons prästgård, restmark, vägar, vatten och avlopp mm). Kontaktuppgifter och presentationer om våra företag och föreningar hittar du under respektive flik.

Läs mer: Företagar- och samhällsinformation

Historia

Käringöns historia präglas sedan 1500-talet av fiske, lotsväsende och sjöräddning. De senaste hundra åren har Käringön vuxit fram till en av västkustens mest kända turistorter. Här finns idag utbildningsföretag för sjöfolk, hotell, restauranger och handlare (som har öppet året runt). Nästan 300 hus trängs på en bilfri granitklippa längst ut i västerhavet. I hamnen finns sjöräddning och gästhamn. Klar luft, glittannde hav, vacker natur, unika boenden och god mat lockar besökare till Käringön, året runt. På veckodagar kommer elever och konferensgöster. På helger kommer turister, familjer och kompisgäng, för avkoppling och för att njuta av vår unika miljö.

Läs mer: Historia

Sevärdheter

Käringön är en unik plats då fastigheterna i stort sett endast omfattar marken som husen står på. Mellan dessa finns restmark som förvaltas av Käringöns samfällighet. Det unika är att man fritt skall kunna röra sig mellan husen och att denna miljö skall bevaras. Vackra trähus, de flesta mer än hundra år gamla, med trånga gränder emellan trängs i lä på öns nord- och ostsida.  Den vackra kyrkan och prästgården ruvar mitt på ön. Vi har här valt att presentera några byggnader och platser som visar lite av öns karaktär och historia:

Läs mer: Sevärdheter

Resa till ön

Till Käringön åker du med båt från Tuvesvik på Orusts västsida, (färjeläget ligger mellan Ellös och Stocken). Västtrafik inje 381 (se www.vastrafik.se)

 MS Strömstierna och MS Strömcrona heter båtarna som går 7-12 gånger per dag. Båtresan som tar cirka 45 minuter går först till närliggande grannsamhället Gullholmen och sedan söderut genom den vackra skärgåden innanför Hermanö och ut på Käringöfjorden till Käringön.

Läs mer: Resa till ön

Prenumerera på nyheter

Anmäl dig här för Karingon.info's nyhetsbrev

Kontakta oss

Roligt att ni vill komma i kontakt med oss. Bästa och enklaste sättet är att maila oss på

E-post:
info@karingon.info eller ring oss på
Telefon: +46 (0)708-20 21 13.