Fiska
Det finns gott om fisk i vattnen runt Käringön. Prova lyckan med kastspö från klipporna eller åk ut med en båt och dörja lite makrill som sedan är fantastiskt gott att grilla i kvällssolen.

Bild från emma och malena
Bild från emma och malena

Guidade turer
Gå på en spännande rundtur på Käringön! Här finns det historia som sträcker sig från 1500 talet. Vi vandrar förbi den äldsta bebyggelsen och anar de gamla fiskarfamiljernas levnadsvillkor. De mer än 100-åriga sjöbodarna och den vackra gamla hamnen Isacke sund. Simsons Prästgård, den vackra kyrkan, och berättelsen om den kända och omtalade Pastor Simson. 

Gunnar Arwidson
0708 – 553 769
gunnar@arwidson.se

 

Hembygdsmuséet Fiskarstugan
Öns eget hembygdsmuseum drivs av öns hembygdsförening. Här, hos ”Engsle-Tildas” kan ni verkligen sätta er in i hur den gamla fiskarfamiljer levde. En mängd redskap och verktyg som samlats i huset ger en god bild av under vilka villkor man arbetade. Fiskarstugan håller öppet under sommaren. Övriga tider på året kan besök för grupper ordnas.

 

Isackesund
Tillhör en av de äldsta delarna av ön, här landade båtarna innan stora hamnen och ångbåtsbryggan byggdes på 30-talet. Här svingar verkligen historiens vingslag med de åldrande och skeva sjöbodarna som stått där i 100-tals år, många byggda av vrakgods och gamla skeppsplank. Lika vackert och pittoreskt vinter som sommar. Isackesunds vackra stenpir byggdes för mer än 300 år sedan för attt skydda hamen.

 

Kyrkan
Käringön har varit bebodd sedan 1500-talet och 1795 blev ön kapellförsamling. 1796 togs kyrkan i bruk och gjorde det möjligt för de omkring 300 invånarna att fira gudstjänst i en egen kyrka.
Kyrkan har ett 20 meter högt torn med en kopparklädd spira. I omkring 100 år var kyrkan rödmålad på utsidan, men idag är den vit. 

Altartavlan från 1670 är från början ett epitafium, en minnestavla, över kyrkoherden i Morlanda, Nils Holger Anctander (död 1667). Dopfunten är från 1901 och predikstolens korg är från 1600-talet och är en gåva från Fiskebäckskil. Ljudtaket är snidat av Olle Eliasson.  

Kyrkans första orgel köptes av medel donerade av änkan Anna J. Pettersdotter vid hennes död 1875. På orgelläktarens barriär är de fyra evangelisterna samt Moses och Aron avbildade. Dessa målningar gjordes antagligen när kyrkan byggdes, men målades i något sammanhang över. De togs fram igen på 1900-talet.

 

Lostutkiken
Lotsutkiken är belägen på den västra delen av ön. Själva utkiksplatsen på Käringön har tidigare varit placerad på Rösseberga men flyttades ut i väster under mitten av 1800-talet. Från början fanns här troligen ingen byggnad utan endast ett utkikstorn. De flesta lotsar byggde sina boningshus runt platsen. Lotsutkiken 1904 flyttades en lotsutkik hit, med kur och en så kallad galge, från Grönskär utanför Tjörn.
Där hade en tragisk olycka inträffat, då samtliga lotsar omkom vid räddningsförsöket av besättningen på ett förlist fartyg. 1926 murades en hög sockel till kuren som också flyttades. Några år senare byggdes en utkik på taket, för att man skulle få en vidare vy över havet. Den så kallade galgen, en kraftig träställning med plattform, revs så småningom. Lotsplatsen lades ner och flyttades till Lysekil 1960. De sista lotsarna på Käringön var Ville Bagge och Bengt Bull.

 

Måseskär
Alldeles väster om Käringön ligger Måseskärs fyrplats. Den gamla Heidenstamfyrsom byggdes 1865 och är 27 meter. Fyren och fyrplatsen var mycket viktig då Käringön och Måseskör med omgivande öar sticker långt ut i västerhavet och är omgivet av mängder med grund. Området har alltid utgjort en av kustens farligaste platser att passera för sjöfarare. I mitten av 70-talet ersattes den gamla fyren av en modern.

Man kan gå in med båt och lägga till i Måseskärs lilla hamn, men då bör man känna till farvattnen mycket väl. Se båtturer!

Den 7 december 2017 kom den glada nyheten att Måseskär blir statligt byggnadsminne vilket innebär att fyrplatsen kommer att underhållas för kommande generationer.

 

Naturpasset Käringön
Naturpasset är en detaljerad orienteringskarta där man letar efter kontroller utplacerade runt hela ön. Många av kontrollerna ligger på intressanta och vackra platser så detta är ett utmärkt sätt att ta sig runt på ön. 

Promenadstigar
På Käringön finns två promenadslingor, den ena heter Sälstigen och den andra Grodstigen. Stigarna finns att ladda ner digitalt.

Sälstigen börjar nästan längst ute i väst och tar er till Friluftsbadet  sedan vidare förbi dam/herr/barn
baden.

Grodstigen har sin början vid södra ändan på Myra och fortsätter sedan runt mot Öfyren.

Obs! det går inte att köra barnvagnar på dessa stigar.

 

Bild från emma och malena
Bild från emma och malena

Simsons Prästgård
August Simson (1815-1900) och hans fru Fredrika bodde i den ordinarie prästgården norr om kyrkan, men lät bygga detta hus som sin privata bostad. Huset stod klart 1877.  Läs mer om Simson.